ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

  'ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ" - ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  'ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ" - ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 17th Νοέμβριος 2013, 7:06 pm

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012


  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
  Για τη στελέχωση των νοσηλευτικών υπηρεσιών της χώρας μας η προσέγγιση μας πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική καθώς εξαρτάται και από τις ιδιαιτερότητές του συστήματος υγείας μας.
  1. Σήμερα έχουμε 48,6% Νοσηλευτές 51,4% βοηθούς Νοσηλευτών
  2. Η αναλογία Νοσηλευτικού προσωπικού ανά 1000 κατοίκους είναι 3,4 όταν ο Μ.Ο είναι 8,7
  Αποτελεί κοινή λογική ο στόχος να προσεγγίσουμε σταδιακά τον Μ.Ο. όμως πρέπει να επανεξετάζουμε συνεχώς τα δεδομένα καθώς η χώρα μας έχει ιδιαιτερότητες.
  Με βάση το παραπάνω σκεπτικό θα λέγαμε πως χρειαζόμαστε συνολικά περίπου 87.000 άτομα για να προσεγγίσουμε τον Μ.Ο. Τη στιγμή που έχουμε 35.500 περίπου υπολειπόμαστε 51.500 άτομα!!! Επειδή το συγκεκριμένο νούμερο είναι πολύ μεγάλο είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε και επιβεβαίωσή του με βάση την Ελληνική πραγματικότητα αλλά και μακροχρόνιο σχεδιασμό επίτευξης του στόχου τουλάχιστον 10ετίας.
  Η αναλογία 60/40 Νοσηλευτές/Βοηθοί Νοσηλευτών εμφανίζεται ως ένας αρχικός στόχος που βεβαίως στην πορεία θα επανεξεταστεί. Οπότε χρειαζόμαστε:
  87.000 Χ 60% = 52.200 Νοσηλευτές και 87.000 Χ 40% = 34.800 βοηθούς Νοσηλευτών
  Βραχυπρόθεσμος στόχος, εντός διετίας, πρέπει να είναι ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού η αναλογία να φτάσει στο 60/40. Με τον τρόπο αυτό θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας πολύ καλύτερο από το σημερινό και θα μπορούμε να καθορίσουμε ένα σταθερό αριθμό προσλήψεων ανά έτος. Βεβαίως επειδή τα νούμερα είναι μεγάλα και η χώρα μας βρίσκεται σε άσχημη δημοσιονομική κατάσταση μετά την πρώτη διετία ο ορίζοντας της επίτευξης του στόχου μπορεί να απομακρυνθεί οπότε ο ρυθμός μπορεί να μεταβληθεί σε περίπου 4000 προσλήψεις ανά έτος.
  Για να λυθεί το πρόβλημα της στελέχωσης των νοσοκομείων μας χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός, συστηματική παρακολούθηση, και προσήλωση στο στόχο. Άλλωστε εάν κάτι τέτοιο που είχε προταθεί στην πολιτική ηγεσία, είχε ακολουθηθεί πριν 10 χρόνια σήμερα θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
  Βεβαίως υπάρχουν και αρκετά στερεότυπα και στρεβλώσεις που πρέπει να υπερβούμε αν θέλουμε να επιτύχουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση:
  1. Υπάρχει ανισοκατανομή του προσωπικού η οποία πρέπει να διορθωθεί
  2. Η Νοσηλευτική αποτελεί επάγγελμα με κυκλικό ωράριο εργασίας ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας κι αυτό οφείλουμε όλοι να το αποδεχτούμε
  3. Το προσωπικό πρέπει να μετακινείται ανάμεσα στα διάφορα τμήματα και να μην υπάρχουν οι «ευνοημένοι» και οι «καταραμένοι»
  Συνοψίζοντας την πρότασή μας για τη στελέχωση:
  1. Αναλυτική καταγραφή των σημερινών δεδομένων και σχεδιασμός βάση διεθνών προτύπων του επιθυμητού στόχου.
  2. Εντός 2ετίας επίτευξη της αναλογίας 60/40
  3. Πρόσληψη 4.000 Νοσηλευτών + των αποχωρήσεων και κάλυψη μόνο των αποχωρήσεων των βοηθών Νοσηλευτών τη διετία 2013-2014
  4. Καθορισμός σταθερού ρυθμού προσλήψεων για τα υπόλοιπα χρόνια εφόσον αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα (10 ή 15 έτη)
  Πιστεύουμε πως η συγκεκριμένη μελέτη που περιγράφεται θα μειώσει τα απαιτούμενα νούμερα λόγω των ιδιαιτεροτήτων της νοσηλευτικής άσκησης στη χώρα μας.
  ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
  Οι μετατάξεις αποτελούν ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με τη στελέχωση και το οποίο έχει αποτελέσει πληγή για τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Κι όταν μιλάμε για μετατάξεις εννοούμε αποκλειστικά τις μετατάξεις κοντά στον τόπο κατοικίας του εργαζόμενου. Η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος είναι απλή αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση για αυτό!
  Το ΥΥΚΑ μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία λαμβάνει όλα τα αιτήματα μετατάξεων νοσηλευτικού προσωπικού όλης της χώρας. Αφού καταγράψει τα αιτήματα προχωράει με βάση το σχεδιασμό της στελέχωσης που κάνει στην προκήρυξη των θέσεων όσων θα μεταταχτούν. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στον οργανισμό η μετάταξη μπορεί να γίνει σε προσωποπαγή θέση καθώς οι οργανισμοί μετά την ολοκλήρωση της προαναφερόμενης μελέτης στελέχωσης θα αλλάξουν. Με την πρόσληψη των νέων εργαζόμενων πραγματοποιείται και η μετάταξη. Τη στιγμή που μιλάμε για σταθερό ρυθμό προσλήψεων ανά έτος η συγκεκριμένη διαδικασία μετατάξεων μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά διετία.
  Είναι σίγουρο πως με τον παραπάνω απλό και λογικό τρόπο πολλοί από το Νοσηλευτικό προσωπικό που βιώνουν τη σημερινή οικονομική δυσπραγία και είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά, μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, θα βρουν λύση στο σημαντικότερο πρόβλημα που τους απασχολεί το τελευταίο διάστημα και για το οποίο πιθανόν να επισκέφτηκαν αρκετά βουλευτικά γραφεία…
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ 2014 - ICN

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 2nd Ιανουάριος 2014, 6:42 pm

  Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) αποφάσισε τον φετινό εορτασμό να τον αφιερώσει στη Νοσηλευτική στελέχωση. Το θέμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τη χώρα μας τη στιγμή που αυτή έχει μετατραπεί πλέον σε ΕΞΑΓΩΓΕΑ Νοσηλευτών...
  Παραθέτω τα λινκ της αφίσας και του υλικού από το ICN:

  http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_2014_poster_eng.pdf

  http://www.icn.ch/images/stories/documents/publications/ind/IND_Kit_2014_FINAL_FOR_WEB.pdf

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15th Ιανουάριος 2019, 9:33 pm