ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

  "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ "- Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ "- Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 17th Νοέμβριος 2013, 7:08 pm

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012

  Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  Στη χώρα μας, ο χώρος των νοσοκομείων αποτελεί τον κύριο χώρο άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος καθώς η ΠΦΥ ουδέποτε αναπτύχθηκε ουσιαστικά αλλά και σε όποια μεταρρύθμιση ή αλλαγή επιχειρήθηκε ο νοσηλευτικός ρόλος είτε δεν αναφέρονταν είτε έμεινε στα χαρτιά…
  Δεν θα ασχοληθούμε γενικότερα με τις στρεβλώσεις που υπάρχουν γενικά σήμερα στα νοσοκομεία και στη συνολική λειτουργία τους γιατί αυτό αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή. Σίγουρα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συνολική μεταρρύθμιση καθώς έχει γίνει αποδεκτό πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Το ζητούμενο λοιπόν είναι, στην οποιαδήποτε μεταρρύθμιση επιχειρηθεί, ποιες τομές πρέπει να υπάρξουν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία οι οποίες να μπορούν να εφαρμοστούν ανεξαρτήτως του τρόπου διοίκησης.
  Η δομή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων μας παραμένει σταθερή από την ίδρυση του ΕΣΥ δηλαδή πάνω από 30 χρόνια. Έχει δοκιμαστεί και νομίζω πως έχουν γίνει εμφανείς οι αδυναμίες της και τα προβλήματά της. Τελικά το μόνο ιδιαίτερα θετικό εκείνης της μεταρρύθμισης του 1980 ήταν η δημιουργία σε κάθε νοσοκομείο τριών ανεξάρτητων και ισότιμων υπηρεσιών/διευθύνσεων.
  Για τη διοίκηση του νοσοκομείου: Συμμετοχή ΟΛΩΝ των διευθυντών στο όργανο διοίκησης
  Για το νοσηλευτικό τμήμα προτείνεται:
  1. Χωροταξική κατανομή τμημάτων έως 35-40 κλίνες
  2. Αποδέσμευση του νοσηλευτικού τμήματος από το ιατρικό τμήμα/ κλινική
  3. Θεσμοθέτηση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου
  4. Συμμετοχή των προϊσταμένων και των αναπληρωτών στις εφημερίες της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης
  Ο θεσμός του νοσηλευτικού τομέα αλλά και του τομεάρχη πρέπει να καταργηθούν! Στην πρόταση που καταθέτουμε ο Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας πλαισιώνεται από τους Υποδιευθυντές με συγκεκριμένη περιγραφή θέσεως ως ακολούθως:
  Σε κάθε νοσοκομείο υπάρχουν:
  1. Νοσηλευτική Διευθύντρια
  2. Νοσηλευτική Υποδιευθύντρια κλινικών θεμάτων
  3. Νοσηλευτική Υποδιευθύντρια εκπαίδευσης, έρευνας και ποιότητας
  4. Νοσηλευτικές Προϊστάμενες επίβλεψης ή εφημερίας
  Η Υποδιευθύντρια εκπαίδευσης, έρευνας και ποιότητας μαζί με μια προϊσταμένη, μέλος της Νοσηλευτικής Επιτροπής, αποτελούν μέλη του επιστημονικού οργάνου του νοσοκομείου (πχ επιστημονικό συμβούλιο). Είναι πρόεδρος και υπεύθυνη για τη σύγκληση και λειτουργία της Νοσηλευτικής Επιτροπής της οποίας η σύνθεση αλλάζει ως εξής:
  1. Υποδιευθύντρια εκπαίδευσης, έρευνας και ποιότητας ως πρόεδρος
  2. Δύο Προϊστάμενοι που εκλέγονται από όλα τα στελέχη της ΝΥ
  3. Δύο Νοσηλευτές που εκλέγονται από όλους τους κλινικούς νοσηλευτές
  4. Δύο Βοηθούς Νοσηλευτών που εκλέγονται από όλους τους Βοηθούς Νοσηλευτών
  Προτείνεται επίσης η δημιουργία Νοσηλευτικού βαθμολογίου/μισθολογίου με την θεσμοθέτηση Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού. Όπου αναφέρεται Νοσηλευτής εννοείται και ο Μαιευτής/ Νοσηλευτής κοινότητας για αντίστοιχους με το αντικείμενό τους χώρους ή νοσοκομεία.
  ΤΙΤΛΟΣ ΕΤΗ ΚΡΙΣΗ/ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΜΟΙΒΗ
  Βοηθός Νοσηλευτή - Δεν εξελίσσεται Βασικός μισθός
  Νοσηλευτής - Εξελίσσεται Βασικός μισθός 1
  Νοσηλευτής Κλινικός εκπαιδευτής - Τοποθετείται από το όργανο διοίκησης του νοσοκομείου μετά από πρόταση της Διευθύντριας ΝΥ και εισήγηση της Νοσηλευτικής Επιτροπής. Βασικός μισθός 1
  + ποσοστιαίο επίδομα (15% ΒΜ1)
  Αναπληρωτής Προϊστάμενος >7 έτη προϋπηρεσίας Τοποθετείται από το όργανο διοίκησης του νοσοκομείου μετά από πρόταση της Διευθύντριας ΝΥ και εισήγηση της Νοσηλευτικής Επιτροπής καθώς και της Υποδιευθύντριας κλινικών θεμάτων. Βασικός μισθός 1
  + ποσοστιαίο επίδομα 1
  (25% ΒΜ1)
  Προϊστάμενος >10 έτη Κρίνεται από το Νοσηλευτικό Συμβούλιο Κρίσης του νοσοκομείου και τοποθετείται από το όργανο διοίκησης Βασικός μισθός + επίδομα θέσης ευθύνης (50% ΒΜ1)
  Υποδιευθυντής >15 έτη Η Θέση του Υποδιευθυντή καλύπτεται με ανοιχτή προκήρυξη. Η αξιολόγηση και κρίση των υποψηφίων γίνεται από το Νοσηλευτικό Συμβούλιο της Περιφέρειας. Η τοποθέτηση γίνεται από τον Διοικητή της Περιφέρειας Βασικός μισθός + επίδομα θέσης ευθύνης που εξαρτάται και από τον αριθμό των κλινών (75-100% ΒΜ1)
  Διευθυντής >15 έτη Η Θέση του Διευθυντή καλύπτεται με ανοιχτή προκήρυξη. Η αξιολόγηση και κρίση των υποψηφίων γίνεται από το Νοσηλευτικό Συμβούλιο της Περιφέρειας. Η τοποθέτηση γίνεται από τον Διοικητή της Περιφέρειας Βασικός μισθός + επίδομα θέσης ευθύνης που εξαρτάται και από τον αριθμό των κλινών
  (125-150% ΒΜ1)

  Το Νοσηλευτικό Συμβούλιο Κρίσης του νοσοκομείου αποτελείται από:
  1. Τον Πρόεδρο του οργάνου διοίκησης του νοσοκομείου ως πρόεδρο
  2. Τη Διευθύντρια ΝΥ
  3. Τις 2 Υποδιευθύντριες (την αρχαιότερη κλινικών θεμάτων εάν είναι περισσότερες από μια)
  4. Έναν αιρετό εκπρόσωπο των νοσηλευτών με τουλάχιστον 7 χρόνια προϋπηρεσία
  Το Νοσηλευτικό Συμβούλιο της Περιφέρειας αποτελείται από:
  1. Μια Διευθύντρια ΝΥ διορισμένη από το ΥΥΚΑ ως πρόεδρο
  2. Δυο Διευθύντριες ΝΥ διορισμένες από τον Διοικητή της Περιφέρειας
  3. Έναν ακαδημαϊκό Νοσηλευτή προτεινόμενο από το ΕΣΑΝ
  4. Έναν εκπρόσωπο του ΠΤ της ΕΝΕ
  Ο τρόπος αξιολόγησης και κρίσης των Συμβουλίων πρέπει να βασίζεται τόσο σε αντικειμενική μοριοδότηση όσο και στην αξιολόγηση των ειδικότερων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας κάθε υποψηφίου.
  Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω πραγματοποιούμε ένα ουσιαστικό μεταρρυθμιστικό βήμα στη νοσηλευτική άσκηση που θεωρούμε πως θα δώσει μια νέα ώθηση και άλλη προοπτική στην ανάπτυξη του νοσηλευτικού κλάδου στην χώρα μας. Τα επιμέρους ζητήματα μπορούν να εξεταστούν σε κάθε λεπτομέρεια εφόσον αποφασιστεί ο προαναφερόμενος κεντρικός κορμός της μεταρρύθμισης.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15th Ιανουάριος 2019, 8:34 pm