ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

  "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ " - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΕΣΑΝ)

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ " - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΕΣΑΝ)

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 17th Νοέμβριος 2013, 7:14 pm

  ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012

  5.2 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΕΣΑΝ)
  Το ΕΣΑΝ θεσμοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990 ως ένα γνωμοδοτικό όργανο για τον υπουργό υγείας. Στη σύνθεσή του που τροποποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνει τόσο Νοσηλευτές όσο Μαίες και Επισκέπτριες Υγείας. Η λειτουργία του δεν μπορούμε να πούμε πως είναι υποδειγματική αλλά μάλλον υπολειτουργεί. Το μόνο θέμα με το οποίο ασχολείται τα τελευταία χρόνια είναι οι Νοσηλευτικές ειδικότητες και κυρίως η τοποθέτηση των εξεταστικών επιτροπών καθώς και τυπικές εγκρίσεις αναστολών φοίτησης σε αυτές κλπ.
  Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως το ΕΣΑΝ πρότεινε στο ΥΥΚΑ και έναν αριθμό Νοσηλευτών από τους οποίους το ΥΥΚΑ επέλεξε την ΠΔΕ της ΕΝΕ το 2005. Πριν το 2005 το ΕΣΑΝ είχε υποβάλει υπόμνημα που αφορούσε τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΝΥ στα νοσοκομεία όσο και την ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος. Δυστυχώς το υπόμνημα αυτό όπως και πολλά άλλα δεν είχε καμία τύχη..
  Αν και αντιπροσωπευτικό ως όργανο αφού αποτελείται από στελέχη τόσο από τον κλινικό χώρο όσο και από την ΠΦΥ αλλά και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα το βασικό πρόβλημα που συναντούσε και το οποίο συνεχίζει να υφίσταται είναι η έλλειψη του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε αυτό και την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ. Δηλαδή αυτόν που θα υιοθετήσει, θα τρέξει, θα πιέσει, θα παρακολουθήσει την πορεία των όποιων προτάσεών του. Για αυτόν το ρόλο η ύπαρξη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο ΥΥΚΑ θα είναι καταλυτική.
  Ο ρόλος και η λειτουργία του ΕΣΑΝ πρέπει να αναβαθμιστούν. Είναι το μόνο όργανο του κλάδου που σήμερα θεσμικά μπορεί να παράγει πολιτική και περιλαμβάνει όλους τους επαγγελματίες με αποτέλεσμα ο ρόλος του στην προτεινόμενη ενοποίηση του κλάδου να είναι καθοριστική. Με τη στενή συνεργασία με την ΔΝΥ του ΥΥΚΑ θα μπορέσει να εστιαστεί σε συγκεκριμένα αντικείμενα και μέσα σε ορισμένα χρονοδιαγράμματα να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις προς υλοποίηση τις οποίες θα αναλάβει να προωθήσει σε κυβερνητικό επίπεδο η ΔΝΥ του ΥΥΚΑ.
  ΔΝΥ/ΥΥΚΑ – ΕΣΑΝ – ΕΝΕ – Επιστημονικοί φορείς – Συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον χώρο. Εάν αυτό δεν συμβεί δυστυχώς οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα είναι αποσπασματικές και μετά από λίγα χρόνια θα βρισκόμαστε ως Νοσηλευτική στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε και σήμερα.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15th Ιανουάριος 2019, 8:49 pm