ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

    "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ " - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 176
    Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

    "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ " - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Empty "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ " - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Δημοσίευση  Admin 17th Νοέμβριος 2013, 7:16 pm

    ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012

    ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
    Οι Νοσηλευτικές ειδικότητες με τη σημερινή τους μορφή θεσμοθετήθηκαν τη δεκαετία του 1980. Τότε αποτελούσαν τη μόνη διέξοδο μεταβασικής αλλά και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης καθώς οι ευκαιρίες ήταν ελάχιστες. Ταυτόχρονα είναι προφανές ότι στο μυαλό αυτών που τις καθιέρωσαν ήταν και η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλλάξει…
    Ένα βασικό πρόβλημα των ειδικοτήτων είναι η μη ουσιαστικά αναγνώρισή τους καθώς δεν προσφέρουν τίποτα στην ιεραρχική ή μισθολογική εξέλιξη των νοσηλευτών. Και βέβαια μιλάμε για τους Νοσηλευτές του ΕΣΥ καθώς δεν προβλέπεται η συμμετοχή των νοσηλευτών του ιδιωτικού τομέα. Όμως γιατί θα έπρεπε οι ειδικότητες να προσφέρουν κάτι επιπλέον τη στιγμή που το λογικό θα ήταν όλοι όσοι δουλεύουν σε αντίστοιχα τμήματα να έχουν ειδικότητα;
    Τα προγράμματα σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου αλλά και λόγω των εξελίξεων έφθιναν. Τα προβλήματα πολλά και διάφορα:
    1. Νοσοκομεία που στήριζαν τα ίδια τα προγράμματά τους με αποτέλεσμα να γεμίσουν με νοσηλευτές μιας συγκεκριμένης ειδικότητας…
    2. Ειδικότητα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν λαμβανόταν υπόψη ούτε για την τοποθέτηση του νοσηλευτή σε αντίστοιχο τμήμα…
    3. Εκπαιδευόμενοι που δούλευαν κανονικά στο τμήμα τους 3 ημέρες κι έκαναν θεωρία τις υπόλοιπες 2…
    4. Εκπαιδευόμενοι που η επιλογή τους για ειδικότητα στηρίχθηκε περισσότερο στην απομάκρυνση για 1 χρόνο από την κλινική καθημερινότητα και το κυκλικό ωράριο και λιγότερο στην ανάγκη για μάθηση…
    5. Προγράμματα πολλές φορές ανόμοια μεταξύ τους λόγω της χρήσης σε κάθε περίπτωση των διαθέσιμων πόρων (καθηγητές, σημειώσεις κλπ)
    6. Παιχνίδια εξουσίας γύρω από την επιλογή των ειδικευομένων αλλά και των εξεταστών σε κεντρικό επίπεδο…
    Όλα τα ανωτέρω έχουν δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του συγκεκριμένου θεσμού όπως η πλειοψηφία των φορέων του νοσηλευτικού χώρου εδώ και χρόνια ζητάει αλλά ουδέποτε έγινε!
    Στο μεσοδιάστημα αυτών των 25 χρόνων που έχουν περάσει από τότε αναπτύχθηκαν πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία μάλιστα μπορούν να έχουν πρόσβαση τόσο οι απόφοιτοι ΑΕΙ όσο και οι απόφοιτοι ΤΕΙ. Πολλά από αυτά τα μεταπτυχιακά από το αντικείμενό τους και μόνο θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουν τον χαρακτήρα ειδικότητας (πχ. Εντατική Νοσηλευτική, Καρδιολογική Νοσηλευτική, Λοιμώξεις κ.α). Τα μεταπτυχιακά αυτά προσδίδουν ειδική γνώση ενώ ταυτόχρονα έχουν αντίκτυπο τόσο στην μισθολογική όσο και ιεραρχική εξέλιξη των νοσηλευτών.
    Γεγονός είναι ότι ο όρος ειδικότητα δημιουργεί και κάποιου είδους προβληματισμό. Τι αλήθεια σημαίνει ειδικευμένος νοσηλευτής και τι ρόλο παίζει η εμπειρία στην απόκτηση της όποιας ειδικότητας; Μπορεί κανένας να ισχυριστεί πως ένας νοσηλευτή που εργάζεται για κάποια χρόνια σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο π.χ. αιμοδυναμικό ή Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλπ δεν είναι ειδικευμένος; Ακόμα πιο δυσνόητο είναι το πώς η παθολογική ή χειρουργική ως βασικός κορμός της νοσηλευτικής επιστήμης και τέχνης μπορεί να θεωρηθεί ειδικότητα…
    Τα ερωτήματα πολλά και γίνονται ακόμα περισσότερα εάν αναρωτηθούμε γιατί κάποιος νοσηλευτής θέλει να ονομαστεί ειδικευμένος. Οι πιθανές απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση είναι:
    1. Γιατί θα βρει πιο εύκολα εργασία
    2. Γιατί θα βρει εργασία στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει
    3. Γιατί θα αμείβεται καλύτερα
    4. Γιατί θα έχει περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης
    5. Γιατί θα αποκτήσει βαθύτερη γνώση του αντικειμένου που του αρέσει
    6. Γιατί θα ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα νοσηλευτών με κοινά ενδιαφέροντα
    Ίσως να υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις αλλά ας περιοριστούμε σε αυτές. Ποιες από αυτές καλύπτονται από τα σημερινά προγράμματα ειδικοτήτων; Ο καθένας μας θα μπορούσε να απαντήσει.
    Ακόμα και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα δεδομένα δημιουργούν σύγχυση. Το 2002 ο Pascal Rod, πρόεδρος του ESNO (European Specialist Nursing Association) ανάφερε πως ο ειδικευμένος νοσηλευτής είναι εναλλακτικά ο:
    - Νοσηλευτής με συγκεκριμένη εκπαίδευση για περιορισμένο πεδίο άσκησης
    - Νοσηλευτής με βασική νοσηλευτική εκπαίδευση που εργάζεται σε συγκεκριμένο πεδίο άσκησης
    - Νοσηλευτής με μεταβασική εκπαίδευση που εργάζεται σε συγκεκριμένο πεδίο άσκησης
    - Νοσηλευτής με επίσημη μεταβασική εκπαίδευση για προηγμένη άσκηση που εργάζεται σε συγκεκριμένο πεδίο άσκησης. Αυτόν τον ορισμό προσπάθησε από το 2000 το PCN (αργότερα EFN) να καθιερώσει
    Ταυτόχρονα ο WHO Europe από το 2003 έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο ειδικοτήτων το οποίο έχει διάρκεια 1200 ωρών για προηγμένη άσκηση και πραγματοποιείται από τα πανεπιστήμια. Το εάν αυτή η πρόταση έως σήμερα έχει βρει εφαρμογή δεν το γνωρίζω αλλά φαίνεται πως αυτή η προσπάθεια γενικότερα στην Ευρώπη έχει ατονήσει.
    Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά και σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι κάπως εάν όχι πολύ διαφορετικά. Για να αποκτήσεις τον τίτλο του ειδικευμένου αφού καλύπτεις τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα αντίστοιχα επιστημονικά όργανα ειδικοτήτων, δίνεις εξετάσεις και αν επιτύχεις παίρνεις τον τίτλο τον οποίο ανανεώνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ένα σύστημα αρκετά ευέλικτο το οποίο έχει και τα στοιχεία του αυτοπροσδιορισμού της αυτοοργάνωσης και αυτοελέγχου του επαγγέλματος.
    Στην χώρα μας με τα σημερινά δεδομένα του ΕΣΥ δεν πρόκειται και δεν είναι ευέλικτο για τα επόμενα αρκετά τουλάχιστον χρόνια οι προσλήψεις να γίνονται με ονομασία θέσης εργασίας και ειδικότητας. Αυτό θα μπορούσε δυνητικά να γίνει στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τότε θα ήταν δεσμευτικό ως προς την μετακίνηση του εργαζομένου. Οπότε μάλλον και στο μέλλον ως κλινικοί νοσηλευτές θα προσλαμβανόμαστε ανεξάρτητα εάν έχουμε κάποια ειδικότητα ή όχι. Ταυτόχρονα δεν εμφανίζεται ως ενδεχόμενο η διαφοροποίηση της αμοιβής ανάλογα με την ειδικότητα. Αυτό είναι κάτι που πιθανόν να συμβεί στο μέλλον στην ελεύθερη αγορά ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Τα μόνα που εμφανίζονται ως κίνητρα και τα οποία πρέπει να ενισχυθούν είναι η εμβάθυνση του αντικειμένου με σκοπό την ποιοτικότερη παροχή φροντίδας και η συμμετοχή σε μια ομάδα νοσηλευτών κοινών ενδιαφερόντων με σκοπό την προαγωγή της έρευνας και της γνώσης. Βέβαια τα τμήματα Νοσηλευτικών Σπουδών που θα ιδρυθούν στα πανεπιστήμια εξετάζοντας τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές εξελίξεις στο θέμα αυτό μπορούν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση.
    Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετοί επιστημονικοί νοσηλευτικοί φορείς/ ή τομείς τους ειδικοτήτων που πρέπει να ενισχυθούν και να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην απονομή του τίτλου της ειδικότητας. Υπάρχει ο ΣΥΔΝΟΧ, η ΕΝΕΝ, ο ΠΑΚΑΝΟΤΟ, οι τομείς παιδιατρικής, ΜΕΘ & Επείγουσας, Ψυχικής υγείας , Αναισθησιολογίας, Ογκολογικής του ΕΣΝΕ και πιθανόν και άλλοι που εκπροσωπούν τους συγκεκριμένους χώρους και στο εξωτερικό.
    Ας δούμε αναλυτικότερα στην πρόταση που οδηγούμαστε με τα παραπάνω δεδομένα και η οποία δίνει μια λογική και εφικτή διέξοδο προς τα εμπρός:
    1. Διερεύνηση των ειδικοτήτων που μπορούν άμεσα να καθιερωθούν
    2. Επιτελικός ρόλος του ΕΣΑΝ και της ΕΝΕ στο συντονισμό της προσπάθειας και στην ενίσχυση των φορέων
    3. Καθορισμός από το ΕΣΑΝ των επιστημονικών φορέων που υπάρχουν και οι οποίοι θα παίξουν ενεργό ρόλο στην απονομή ειδικοτήτων
    4. Καθορισμός από τους φορείς αυτούς εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ενός έτους των προϋποθέσεων που πρέπει να έχει ο νοσηλευτής προκειμένου να λάβει μέρος στις εξετάσεις καθώς και του τρόπου εφαρμογής των εξετάσεων
    5. Ανάπτυξη και ενίσχυση των επιστημονικών φορέων στην υλοποίηση αντίστοιχων εκπαιδευτικών προγραμμάτων
    6. Η ειδικότητα θα απονέμεται από τον επιστημονικό φορέα σε συνεργασία με το ΕΣΑΝ και την ΕΝΕ η οποία θα τηρεί και μητρώα ειδικευμένων νοσηλευτών. Η συμμετοχή του ΕΣΑΝ και της ΕΝΕ στη διαδικασία προσδίδει το τυπικό κύρος της πολιτείας.
    7. Η ανάγκη δημιουργίας και άλλων ειδικοτήτων εφόσον εμφανιστεί θα οργανώνεται σε αντίστοιχο πρότυπο μετά από πρόταση στο ΕΣΑΝ.
    Θα μπορούσαμε δυνητικά άμεσα να ξεκινήσουμε με τις παρακάτω ειδικότητες:
    1. Εντατικής φροντίδας
    2. Επείγουσας & προνοσοκομειακής φροντίδας
    3. Παιδιατρικής
    4. Νεογνολογίας
    5. Γηριατρικής
    6. Λοιμώξεων
    7. Ψυχικής υγείας
    8. Καρδιολογικής
    9. Επεμβατικής ακτινολογιας/καρδιολογίας
    10. Ογκολογικής
    11. Νεφρολογικής
    12. Νοσηλευτικής χειρουργείου
    13. Αναισθησιολογικής

      Παρόμοια θέματα

      -

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 28th Μάρτιος 2024, 12:42 pm