ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

  ΠΕΡΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  ΠΕΡΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 21st Νοέμβριος 2013, 5:48 am

  Το υπόμνημα που έχει κατατεθεί τέλος του 2011 στο ΥΥΚΑ από την ΕΝΕ
  http://enne.gr/wp-content/uploads/2012/01/sxedio_nosileftikon_prakseon.pdf
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΟΣΥ (Ανεξάρτητη Νοσηλευτική Συσπείρωση)

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 21st Νοέμβριος 2013, 5:49 am

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  ΑΘΗΝΑ 20/01/2012
  Ως ΑΝΟΣΥ (Ανεξάρτητη Νοσηλευτική Συσπείρωση) θεωρούμε ότι η πρόταση για τις Νοσηλευτικές πράξεις που δημοσιοποιήθηκε από την ΕΝΕ είναι τουλάχιστον ανεδαφική και σε πολλά σημεία ασαφής. Προφανώς εκπονήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και κρατιόταν επί χρόνια ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς σε ερώτησή μας από το καλοκαίρι η απάντηση ήταν ότι επίτηδες δεν ανακοινώνεται γιατί θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών. Αλήθεια τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που υπάρχει έντονη κόντρα ιατρών – ΥΥΚΑ για τον ΕΟΠΥΥ και η νέα μόδα για τα μπλοκάκια στη Νοσηλευτική ποια είναι η λογική και ο σκοπός της δημοσιοποίησης;
  Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  ΕΙΣΑΓΩΓΗ
  • Η περιγραφή της αυτόνομης νοσηλευτικής πράξης για να αποκτήσει τυπική ισχύ αντιλαμβάνομαι ότι σημαίνει πως αποτελεί πλέον αρμοδιότητα και απόφαση αποκλειστικά του νοσηλευτή και κανενός άλλου. Δηλαδή π.χ η λήψη ΗΚΓ και άλλες απλές διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του νοσηλευτή;
  • Ο (δυνητικός) χαρακτήρας των νοσηλευτικών πράξεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συναρτηθεί μόνο από την επαρκή στελέχωση.
  ΑΥΤΟΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΠΡΑΞΕΙΣ
  • Εάν οι απλές διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν νοσηλευτικές πράξεις ποιες οι αρμοδιότητες του γενικού ή οικογενειακού γιατρού;
  • Οι βασικές και εξειδικευμένες τεχνικές θεραπείας πρέπει να αποσαφηνιστούν.
  • Ο σχεδιασμός διαιτολογίου είναι αρμοδιότητα νοσηλευτή ή διαιτολόγου.
  • Ποιος γνωρίζει βασικές αρχές εργονομίας και εργοφυσιολογίας;
  • Οζονοθεραπεία;;;;;;
  • Λήψη επιχρισμάτων για διαγνωστικούς σκοπούς (χωρίς παραπεμπτικό γιατρούWink
  • Συνταγογράφηση…
  ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ
  • Οι πράξεις όπως η διασωλήνωση, η τοποθέτηση κεντρικού φλεβικού καθετήρα, η τραχειοτομή κλπ. αποτελούν σήμερα εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις. Αυτές δεν διδάσκονται στα βασικά προγράμματα σπουδών. Πως ζητάμε να αποτελούν νοσηλευτικές πράξεις; Εκτός εάν εννοούμε – πράγμα που είναι ασαφές και έρχεται σε αντίθεση με άλλες πράξεις της ίδιας παραγράφου όπως η χορήγηση φαρμάκων την βοήθειά μας σε αυτές τις πράξεις.
  Το συγκεκριμένο κείμενο δεν μας εκφράζει κι έχει ήδη δημιουργήσει αρκετά σχόλια και προβληματισμό στην τάξη των Νοσηλευτών. Από τη λογική του παρελθόντος «η αιμοληψία, ο εμβολιασμός, η παρακέντηση της φίστουλας κλπ, δεν αποτελούν νοσηλευτική πράξη» περάσαμε στην απέναντι όχθη να συζητάμε καθαρά ιατρικές πράξεις….
  Δυστυχώς παρά τις όποιες ελπίδες μας για αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λογική της ΕΝΕ διαψευστήκαμε. Το συγκεκριμένο κείμενο αποδεικνύει πως η σημερινή πλειοψηφία της διοίκηση της ΕΝΕ συνεχίζει το έργο της και η παρουσία και τοποθέτηση της όποιας «άλλης άποψης» αντιμετωπίζεται με περιφρόνηση.
  Α.ΝΟ.ΣΥ (Ανεξάρτητη Νοσηλευτική Συσπείρωση)

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15th Ιανουάριος 2019, 8:53 pm