ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

  Μοιραστείτε
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 24th Νοέμβριος 2013, 10:54 am

  24/11/2013

  Κάποια στοιχεία που κάτι λένε....
  Το 2011 από το σύνολο των 28.000 νοσηλευτών οικονομικά τακτοποιημένοι στην ΕΝΕ ήταν 13.513 δηλαδή το 48%. Το 52% γιατί άραγε δεν είχε ανανεώσει; Από αυτούς τους 13513 (48%) τελικά ψήφισαν οι 6123, δηλαδή ψήφισε το 45% των εγγεγραμμένων δηλαδή το 21,5% του συνόλου.... Το 78,5% των νοσηλευτών δεν εκφράστηκε.... Σε αυτό το 21,5% του συνόλου δηλαδή τους 6123 οι 1945 δηλαδή περίπου το 31% ψήφισε μειοψηφίες... Αυτές οι μειοψηφίες ΟΥΔΕΠΟΤΕ ακούστηκαν! Αν αναλογικά το προβάλουμε στο σύνολο (κάτι που είναι λάθος γιατί μάλλον σε όσους απείχαν οι μειοψηφίες θα είχαν πολύ καλύτερα ποσοστά) τότε θα καταλάβουμε πως τουλάχιστον 10.000 Νοσηλευτές ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΙ μέσα από τις επίσημες πηγές! Και αυτό σήμερα πλέον αποτελεί δεδομένο. Σκεφτείτε το λίγο και θα συμφωνήσετε πως η αποστασιοποίηση αποτελεί αυτοκαταστροφή!
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΩΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 24th Νοέμβριος 2013, 10:56 am

  ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

  17/7/2013
  ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΩΝ
  Όλοι αναγνωρίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζει η Νοσηλευτική σε κάθε επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Όμως σήμερα και η Νοσηλευτική πλήττεται από την βαθιά κρίση στην οποία εκτός του γενικότερου κλίματος την οδήγησαν οι επιλογές καθώς και οι μη μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 20 χρόνων μέσα σε ένα πλήρως ιατροκεντρικό σύστημα υγείας. Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν επένδυσε στη Νοσηλευτική με αποτέλεσμα αυτή να απαξιώνεται και να βρίσκεται σε χειρότερο επίπεδο από ότι πριν 30 χρόνια.
  Η Νοσηλευτική στη χώρα μας έχει χάσει τις αξίες της τις οποίες και οφείλει να ξαναβρεί για να μπορέσει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
  Έχει χάσει την ελευθερία της και τη δημοκρατικότητά της μέσα από επιλογές του παρελθόντος. Ο κάθε λειτουργός της αισθάνεται ότι αδικείται καθημερινά. Το «εγώ» έχει επικρατήσει του «εμείς» όπως άλλωστε σε όλη την Ελληνική κοινωνία. Η ακεραιότητα, το ήθος και η διαφάνεια, στοιχεία που κάποτε την χαρακτήριζαν, και κάνουν τους λειτουργούς της σε άλλες χώρες να χαίρουν ως επαγγελματίες την εμπιστοσύνη της κοινότητας, μοιάζουν αναμνήσεις και ευσεβείς πόθοι. Στην ίδια κατεύθυνση η συνεργασία και η αλληλεγγύη έχουν δώσει την θέση τους στην εσωστρέφεια, την εσωτερική αντιπαλότητα και την κοινωνική απομόνωση.
  Είναι σίγουρο πως για να ξαναβρεί τον βηματισμό της προς ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό μέλλον χρειάζονται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα της Νοσηλευτικής. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό. Για να υπάρξει αναγέννηση χρειάζεται η συμβολή όλων των επαγγελματιών του χώρου στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος βασισμένου πάνω σε θεμελιώδεις αξίες το οποίο η πολιτεία θα συντονίσει την υλοποίησή του. Σε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας η Νοσηλευτική έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει.
  Τι χρειάζεται λοιπόν να γίνει για μια Νοσηλευτική Αξιών;
  Για τη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  1. Μεταδευτεροβάθμια Νοσηλευτική Εκπαίδευση στα ΙΕΚ για την παραγωγή Βοηθών Νοσηλευτών με έλεγχο της παραγωγής και δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων στο πανεπιστήμιο.
  2. Θεσμοθέτηση εισαγωγικής on the job εκπαίδευσης
  3. Έλεγχος των βοηθών Νοσηλευτών με την ένταξή τους υπό ειδικό καθεστώς στο ρυθμιστικό φορέα του επαγγέλματος
  4. Ίδρυση Τμημάτων Νοσηλευτικής Επιστήμης και στα 7 Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα οποία θα παράγουν Νοσηλευτές. Πιθανή ένταξη στα τμήματα αυτά των Μαιών και των Επισκεπτών Υγείας ως κατευθύνσεις.
  5. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου των σημερινών νοσηλευτικών ειδικοτήτων και ανάπτυξη τους από τους επιστημονικούς φορείς. Ανάπτυξη ειδικοτήτων σε όλο το πλαίσιο της νοσηλευτικής άσκησης

  Για τη ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

  1. Με πρωτοβουλία του ΥΥΚΑ αναλυτική καταγραφή των σημερινών δεδομένων και σχεδιασμός βάση διεθνών προτύπων του επιθυμητού στόχου.
  2. Εντός 2ετίας επίτευξη της αναλογίας 60/40 (Νοσηλευτές/ βοηθοί νοσηλευτών) ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η ομαδική νοσηλευτική και να καλύπτονται όλες οι βάρδιες από Νοσηλευτές
  3. Καθορισμός σταθερού ρυθμού προσλήψεων ανά έτος με χρονοδιάγραμμα 15ετίας
  4. Δημιουργία Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο ΥΥΚΑ που θα αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος και την διόρθωση των υπαρχουσών στρεβλώσεων και ανισοκατανομών.

  Για τη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
  Στη χώρα μας, ο χώρος των νοσοκομείων αποτελεί τον κύριο χώρο άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος. Η δομή της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας των νοσοκομείων μας παραμένει σταθερή από την ίδρυση του ΕΣΥ δηλαδή πάνω από 30 χρόνια. Έχει δοκιμαστεί και έχουν γίνει εμφανείς οι αδυναμίες της και τα προβλήματά της.
  1. Νέα διάρθρωση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
  2. Δημιουργία ειδικού Νοσηλευτικού βαθμολογίου/μισθολογίου με την θεσμοθέτηση Κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού.
  3. Αποδέσμευση του νοσηλευτικού τμήματος από το ιατρικό τμήμα/ κλινική
  4. Θεσμοθέτηση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου και του κλινικού εκπαιδευτή.
  5. Συμμετοχή των νοσηλευτικών στελεχών στις εφημερίες της Νοσηλευτικής Διεύθυνσης
  Για τη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
  Μετά από 30 περίπου χρόνια από την καθιέρωση του ΕΣΥ και τη δημιουργία των ΚΥ και των περιφερειακών ιατρείων η λειτουργία των ΚΥ και πολύ περισσότερο η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η πρόληψη, η αγωγή υγείας, η αποκατάσταση, η συνέχιση της φροντίδας αποτελούν ακόμα ζητούμενα και κοινωνικές διεκδικήσεις.
  1. Η ΠΦΥ πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία και να αναπτυχθούν όλοι οι ρόλοι των νοσηλευτών της κοινότητας κυρίως ως προς την πρόληψη και την αγωγή υγείας
  2. Θεσμοθέτηση της Σχολικής Νοσηλεύτριας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  3. Πλαίσιο αυτόνομης νοσηλευτικής άσκησης με ενδυνάμωση θεσμών κοινωνικής οικονομίας
  4. Δυνατότητα συνταγογράφησης υγειονομικού υλικού και περιορισμένη συνταγογράφηση φαρμάκων σε χρόνιους πάσχοντες.
  Για τη ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  1. Δημιουργία Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας. Συμμετοχή της Νοσηλευτικής σε όλα τα κέντρα λήψης απόφασης.
  2. Αναθεώρηση του ρόλου και της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ)
  3. Δημιουργία ενός ενιαίου ρυθμιστικού φορέα με τη συμμετοχή στη διοίκηση και εκπροσώπων της κοινωνίας.
  4. Οι επιστημονικοί/επαγγελματικοί φορείς του νοσηλευτικού χώρου πρέπει να στηριχθούν και να αναπτυχθούν προκειμένου να εξελίξουν τη Νοσηλευτική στο επιστημονικό πεδίο ενδιαφέροντός τους.
  Στη χώρα μας πολλά πράγματα μοιάζει να έχουν βαλτώσει εδώ και χρόνια. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μια συνολική και συγκεκριμένη πολιτική πρόταση που να αποτελέσει την βάση ενός γόνιμου εσωτερικού διαλόγου για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο νοσηλευτικό χώρο. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για τη δημιουργία μιας ΑΛΛΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ στην Ελλάδα – της ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ. Μιας Νοσηλευτικής που με την ανάπτυξή της θα καλύψει τις προσδοκίες του Έλληνα πολίτη για ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη φροντίδα υγείας ενώ ταυτόχρονα θα κάνει τον επαγγελματία του χώρου να αισθάνεται υπερήφανος για το έργο που επιτελεί.
  Δημήτρης Δημητρέλλης, Νοσηλευτής MSc
  Β΄Αντιπρόεδρος Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος
  Μέλος ΔΣ Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  Απ: ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 28th Νοέμβριος 2013, 10:17 am

  27/11/2013
  Μήπως γνωρίζει κανείς το κείμενο του ΥΥΚΑ στο οποίο αναφέρεται η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ; Αν μπορεί κανείς να το ανεβάσει θα ήταν ιδιαίτερα βοηθητικό! Δεν μπορούμε να κρίνουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε...

  http://pasyno.gr/3257

  «Απαράδεκτη παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του ΥΥΚΑ κατά των Νοσηλευτών ΤΕ» | Πανελλήνια...
  pasyno.gr
  Κατόπιν εκατοντάδων τηλεφωνημάτων και επιστολών μελών μας, με έκπληξη διαβάσαμε το υπαριθμ. πρωτ. Υ4α/Γ.Π./102375 από 13/11/13 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του ΥΥΚΑ, με το οποίο...


  * Κάποιες πληροφορίες που πήρα για το έγγραφο του ΥΥΚΑ με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάλι κάνουμε την τρίχα - τριχιά.... Ελπίζω σύντομα να το δω και με τα μάτια μου οπότε θα επανέλθω. Πάντως τόσο η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ όσο και η διοίκηση της ΕΝΕ ακολουθώντας την τακτική της "μισής" ενημέρωσης μας έχουν βάλει στη διαδικασία να το παίζουμε "Πουαρώ". Θυμάστε τι έγινε το Σεπτέμβρη από την ΕΝΕ εκείνη τη φορά με το έγγραφο του ΥΥΚΑ και την υποτιθέμενη αναφορά του στην υποχρεωτική εγγραφή.... Τότε ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας! Σήμερα;;;;;;
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  Απ: ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 28th Νοέμβριος 2013, 10:50 pm

  29/11/2013

  Νέα έκπληξη... Για την οποία ως μέλος του ΔΣ της ΕΝΕ δεν γνωρίζω τίποτα. Και φυσικά δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κακό το πρόγραμμα να αναρτάται στο διαδίκτυο. Διαφάνεια δεν θέλουμε; Άλλωστε όπως είδα αυτό ήδη συμβαίνει με τους ιατρούς του ΚΑΤ. Η .... Νομιλευτική στην υπηρεσία ποιων; και γιατί;

  http://enne.gr/6585

  Το πρόγραμμα των ιατρων http://www.kat-hosp.gr/pages.fds?pagecode=01.15&langid=1
  avatar
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 175
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

  18/12/2013

  Δημοσίευση  Admin Την / Το 18th Δεκember 2013, 10:12 am

  Η ασυδοσία και η κατάχρηση εξουσίας που βιώνουμε δεν μπορεί παρά να δράσουν ως μπουμερανγκ. Γιατί η κοινωνία αλλάζει... Και είμαι σίγουρος πως οι αλλαγές που θα βιώσουμε ως άτομα αλλά και ως κλάδος θα μας οδηγήσουν στο επόμενο "παράδειγμα" κατά Τόμας Κουν. Η ιστορία εξελίσσεται με "παραδείγματα" τα οποία επαναλαμβάνονται. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Αν χωρίσουμε τη μεταπολίτευση σε 20ετίες την πρώτη 1974-1994 είχαμε τα "πάνω μας" που ίσως τον απόηχό τους ζήσαμε έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τη δεύτερη 1994-2014 βιώνουμε τα κάτω μας... Μπορεί ο απόηχος να διαρκέσει κανά δυο χρόνια ακόμα, όμως είμαι πεπεισμένος πως το 2014 ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ! Για την επόμενη 20ετία. Κι όποιος θέλει να αναλύσουμε τις 2 εικοσαετίες είμαι στη διάθεσή του με αποδείξεις! Γιατί η ιστορία έχει πλέον γραφτεί!


   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 15th Ιανουάριος 2019, 8:35 pm