ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ - Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Σκέψεις και προτάσεις για μια άλλη Νοσηλευτική

Σύμφωνα και με τους όρους χρήσης αποκλειστικά υπεύθυνος της ανάρτησης είναι το μέλος που την έκανε. Τα σχόλια που μπορεί να θεωρηθούν υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται μόλις γίνονται αντιληπτά, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος 24ωρών.

    Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ.... ORDERLY

    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 176
    Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

    Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ.... ORDERLY  Empty Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ.... ORDERLY

    Δημοσίευση  Admin 18th Δεκember 2013, 8:53 am

    Είναι γεγονός πως έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη Νοσηλευτική ιστορία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια. Το ότι δεν είναι πλέον όσο δραστήριος ήταν έχει πολλές εξηγήσεις. Άλλωστε οι απογοητεύσεις που έχουμε βιώσει όλοι όσοι θεωρούμε τους εαυτούς μας ως "αποκλεισμένους" δεν είναι και λίγες. Επικοινώνησε λοιπόν μετά από χρόνια μαζί μου και μου έστειλε ένα κείμενο. Με τον orderly διαφωνούμε σε πολλά όμως πάντα θα αποτελεί τον "γιο μου" και θα τον εκτιμώ ως συνομιλητή. Οτιδήποτε λοιπόν μου στέλνει εφεξής θα το δημοσιεύω. Αρκεί βέβαια να μην με μπλέκει σε νέες "περιπέτειες"....
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 176
    Ημερομηνία εγγραφής : 27/02/2008

    Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ.... ORDERLY  Empty Απ: Η ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ.... ORDERLY

    Δημοσίευση  Admin 18th Δεκember 2013, 8:55 am

    Συμβουλές για τον ύπνο
    του Νοσηλευτικού Προσωπικού.

    Έψαξα στο διαδίκτυο[ , , ] για πρακτικές συμβουλές σχετικές με τον ύπνο του Νοσηλευτικού Προσωπικού, τη νυχτερινή βάρδια και τη μετάβαση από τη νυχτερινή βάρδια στους ρυθμούς της ημέρας.
    Σε αντίθεση με επαγγέλματα και καταστάσεις όπως του νυχτοφύ-λακα ή του μόνιμα νυχτερινού νοσηλευτικού προσωπικού (με τον οργα-νισμό να προσαρμόζεται στις συνεχόμενες, για μεγάλο διάστημα νυχτε-ρινές βάρδιες), στο Νοσηλευτικό Προσωπικό με κυκλικό ωράριο και συ-χνή εναλλαγή της βάρδιας από νύχτα σε απόγευμα και πρωΐ, προκαλεί-ται ισχυρό στρεσάρισμα, αγγίζοντας τον ορισμό του σοκ. Ο Κιρκάδιος ρυθμός, το βιολογικό ρολόϊ, απορρυθμίζονται με όρους βομβαρδισμού.
    Δεν ασχολήθηκα με τα συνεπαγόμενα προβλήματα της απορ-ρύθμισης. Λίγο πολύ είναι γνωστά, με κυριότερη αιτία τη διαταραχή του μεταβολισμού της μελατονίνης (και όχι μόνο).
    Υπογραμμίζω, ακολουθούν συμβουλές. Καθένας, μπορεί να τις υιοθετήσει ή απορρίψει, ανάλογα με το πόσο του ταιριάζουν και τι θεω-ρεί καλύτερο για τον ίδιο.
    Όταν είναι να κάνεις την πρώτη από τις δυο, τρεις, (τέσσερις, πέ-ντε ή έξι…) νυχτερινές βάρδιες, προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίς το με-σημέρι πριν πας για δουλειά.
    Στη βάρδια, προσπάθησε να κλέψεις 15 με 20 λεπτά ύπνου. Ξε-κλέβεις αυτόν τον ύπνο, σε λογικά (και ασφαλή για τους ασθενείς και για σένα) πλαίσια. Μετά τη σύντομη αυτή ξεκούραση, άφησε 10 λεπτά στον οργανισμό σου πριν ξεκινήσεις τη δουλειά.
    Σχολώντας, μπορείς να φεύγεις με γυαλιά ηλίου (μη σε ξεγελάει το πρωϊνό σκοτάδι του χειμώνα, πριν το καταλάβεις θα έχει ξημερώσει, έχε τα πρόχειρα), και να τα φοράς μέχρι να φτάσεις σπίτι.
    Εκεί, προσπάθησε να ξεγελάσεις τον οργανισμό, διαμορφώνο-ντας το χώρο που θα κοιμηθείς, το δυνατόν σκοτεινότερο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μάσκα ύπνου και ωτασπίδες, με το τηλέφωνο αθόρυβο ή κλειστό, αν επιτρέπουν οι περιστάσεις. Η μάσκα ύπνου και οι ωτα-σπίδες, δεν αποτελούν κομμάτια της ελληνικής κουλτούρας του ύπνου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουν κομμάτι της επιβίωσης του ελληνικού νοσηλευτικού προσωπικού.
    Αν συνεχίζεις νύχτες, προσπάθησε να κοιμηθείς το πρωΐ και όχι αργά το απόγευμα. το απόγευμα είναι δυσκολότερο να ξεκουραστούμε γιατί ο οργανισμός μας, φυσιολογικά, ανεβάζει θερμοκρασία και αρτηρι-ακή πίεση.
    Αν πρακτικά είναι αδύνατο να κοιμηθείς για έξι ώρες το πρωΐ (υ-ποχρεώσεις της οικογένειας κλπ), τότε ο ύπνος δε χρειάζεται να ανα-πληρωθεί μια και έξω αλλά περίπου σε δύο τρίωρα «μπλοκ» ύπνου, αν αυτό βοηθάει και λειτουργεί για εσένα. Προτιμότερο, όμως, είναι, να κοι-μάσαι συνεχόμενα για περίπου έξι ώρες αντί να προσπαθείς να κοιμά-σαι ελάχιστα και όποτε βρίσκεις ευκαιρία, κάτι που μπορεί να σε απορ-ρυθμίσει τελείως.
    Αν δεν έρχεται ύπνος, μην πιέζεις τον εαυτό σου, σήκω, κάνε κάτι άλλο για είκοσι λεπτά και ξαναπροσπάθησε.
    Ενόψει της νυχτερινής βάρδιας, μέσα στην ημέρα και όσο μεγα-λώνεις σε ηλικία, πέρα από το να αποφεύγεις τον καφέ και το τσάϊ, ειδι-κά αργά το απόγευμα, μετρίασε ή και απόφυγε το αλκοόλ. Το αλκοόλ, βραχυπρόθεσμα προκαλεί υπνηλία, μακροπρόθεσμα δυσκολεύει τον ύπνο.
    Στο τελευταίο νυχτέρι, για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να επι-στρέψει στους ρυθμούς της ημέρας (από το ταξίδι στην άκρη της νύ-χτας), κοιμήσου το πρωΐ μέχρι να ξυπνήσεις μόνος σου (κάτι που μπο-ρεί, όμως, να σε δυσκολέψει να κοιμηθείς τη νύχτα) είτε για τέσσερις ώρες, περίπου, το πρωΐ μετά τη δουλειά. Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς νωρίς το βράδυ. Σε κάθε περίπτωση, είναι λάθος έως επικίνδυνο να μην κοιμάσαι όλη μέρα στο ρεπό, μετά την έξοδό σου από νύχτα και μέχρι την ώρα του βραδινού ύπνου. η έλλειψη ύπνου σε οδηγεί να λειτουργείς σαν «ζόμπι», με ό, τι συνεπάγεται αυτό.
    Τέλος, προσπάθησε να τρως φρούτα και λαχανικά κατά τη νυ-χτερινή βάρδια, αποφεύγοντας το προκατασκευασμένο φαγητό (μπι-σκότα, τυρόπιττες, γλυκά, καφέ κλπ). Μπορεί να μεριμνήσει η ηγεσία του νοσηλευτικού τμήματος, εξαφανίζοντας από το ψυγείο και τα ντου-λάπια γλυκά, μπισκότα και πρόχειρα φαγητά, ενισχύοντας μια φρουτιέ-ρα.
    Έξτρα tip: Όταν έχεις νυχτερινές βάρδιες, στη διάρκεια της ημέ-ρας, προσπάθησε να αράξεις έστω για λίγο στον ήλιο. Ένα από τα θετι-κά της Ελλάδας, που επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί το μάχιμο νοσηλευ-τικό προσωπικό με κυκλικό ωράριο, είναι οι ηλιόλουστες μέρες.

    Άγγελος Βασιλάκης
    Νοσοκόμος

    https://docs.google.com/file/d/0B9PxvX6bjAjFWHQtdUdrendiems/edit?pli=1

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι 19th Μάης 2024, 10:40 am